Proff Kulde - Om selskapet - Innovasjon

Innovasjon.

Forskning og utvikling (FoU-arbeid) har vært sentralt i oppbyggingen av Proff Kulde som en leverandør av grønn fremtidsrettet teknologi. I 2016 gjorde selskapet et valg om å satse på eget utviklingsarbeid for å legge grunnlaget for økt konkurransekraft gjennom å forbedre tradisjonelle løsninger som våre grûndere følte ikke passet bransjen godt nok. Hardt arbeid gjennom flere år har gitt oss økt kunnskap og ledet til nye ideer som vi ønsker å realisere i kommende år. Evne til å innovere og skape nye eller forbedrede produkter med økt nytteverdi for kundene er en kjerneverdi for Proff Kulde.
Les mer

Drivkreftene bak ønsket å dra Proff Kulde i retning mot utviklingsarbeid og egendesignede produkter var hovedgründerne i selskapet, daglig leder Mathias Ingebrigtsen og teknisk leder Morten Andre Engen. Sammen med resten av teamet ble det gradvis etablert en tro på at den samlede kompetansen kunne føre selskapet mange steg videre, og samtidig ta selskapet i en retning av mer miljøvennlige løsninger for kundene.

I 2017 startet Proff Kulde eget utviklingsarbeid for å designe og produsere forbedrede kulde- og varmetekniske løsninger basert på CO2 som kuldemedium. Dette for å imøtekomme stadig skjerpede miljøkrav og for å kunne være konkurransedyktig i markedet. Etter et hektisk halvannet år med arbeid for å skape den første høytrykksvarmeveksleren som er designet korrekt for kuldeanlegg, ble RSW-produktet CO2PRO™RSW lansert på messen LofotFishing 2019.

Selskapet har samarbeidet med Innovasjon Norge de siste årene, og mottatt støtte gjennom miljøteknologiordningen. I 2018 ble det første innovasjonsprosjektet til Proff Kulde omtalt på nettsidene til Innovasjon Norge, noe som var god reklame for et selskap i startfasen på kommersialisering av egendesignet RSW-anlegg. I 2020 ble løsningen også publisert på Innovasjon Norges nettsted The Explorer, som er en samling av miljøvennlige løsninger fra norske selskaper med grønn teknologi.

I 2018 uttalte økonomiansvarlig Lasse Pedersen i nyhetssaken hos Innovasjon Norge: – Midlene fra Innovasjon Norge har betydd alt, uten dem hadde ikke prosjektet vært mulig å gjennomføre. Før vi kunne levere et demoanlegg til pilotkunden måtte vi teste ut hypotesene våre. Pengene fra Innovasjon Norge ga oss tid til å utvikle anlegget og ikke minst ta et steg i en grønn retning, noe jeg tror vil bli avgjørende for virksomheten vår i årene som kommer.

SkatteFUNN-ordningen har også vært en viktig støtteordning for vårt selskap, og bidrar til at det er enklere å allokere tid til å fokusere videre på å stadig forbedre og optimalisere løsningene våre. Teknisk leder Morten Andre Engen er en sentral drivkraft i innovasjonsarbeidet vårt. Parallelt med det løpende utviklingsarbeidet jobber ledelsen i selskapet også med patentprosesser for å beskytte egenutviklet teknologi.

Proff Kulde har i flere år arbeidet for å levere framtidsrettede og miljøvennlige produkter til våre kunder. Forskning og utvikling er viktig for oss, slik at vi hele tiden kan tilby løsninger som er lengst frem med tanke på miljøhensyn. Vi ønsker å bidra med bærekraftige løsninger, som har minst mulig negativ innvirkning på miljøet. Proff Kulde er kommet veldig langt i sin teknologiutvikling, og det gjøres løpende forbedringer knyttet til komponenter, sammensetning av komponenter, designforbedringer, forenklinger og effektivisering av byggeprosess og videreutvikling knyttet til styringsprosesser. Vi anser arbeidet vårt for unikt og banebrytende fordi vårt anleggsdesign er en stor forenkling (opp til 40% mindre komponenter i små anlegg) uten at dette går på bekostning av virkningsgrad og energiforbruk.

Proff Kulde er unik på sin kompetanse rundt kulde- og varmeanlegg basert på CO2 som naturlig kuldemedium og tilknyttede PLS-systemer (styresystemer). Selskapet er inne i en periode med mange nyvinninger på tegnebrettet, og ser stadig nye muligheter med bakgrunn i opparbeidet kompetanse gjennom tidligere arbeider. På sikt ønsker selskapet å satse internasjonalt, hvis de rette mulighetene åpner seg. Det krever et løpende fokus på utviklingsarbeid, både på de produktene som vil etterspørres og på arbeidet med å velge riktige strategier på veien videre. Daglig leder Mathias Ingebrigtsen beskrev litt av disse ambisjonene til lokalavisen Våganavisa i fjor høst: – Det har med den strategien vi la for noen år siden å gjøre. Da bestemte vi oss for å rette oss mot utviklingsarbeid hele tiden. Vi utvikler egne produkter, som er miljøvennlig. Det er det Norge og resten av verden trenger fremover. Det at vi bestemte oss for at vi skulle bruke alt vi tjente på utvikling fra det tidspunktet har gjort at vi er et par skritt foran mange andre. Det gjør at vi lettere får de jobbene som kommer. Vi vil nok se effektene av den satsinga fremover.

Proff Kulde arbeider for å tilfredsstille flere av FNs bærekraftsmål gjennom innovasjon. Vi fokuserer på forenklinger i anleggsdesign, uten at dette skal gå på bekostning av virkningsgrad og energiforbruk. Hovedgevinstene for miljøet knyttet til vårt innovasjonsarbeid kan oppsummeres i følgende hovedpunkter:

  • Bruk av naturlig kuldemedium – CO2
  • Forenklinger i anleggskompleksitet
  • Økt virkningsgrad i kulde-og varmeanlegg (COP)
Proff Kulde - Om selskapet - Innovasjon

Aktuelle lenker

Referanser

  • Proff Kulde ble sertifisert av Stiftelsen Miljøfyrtårn 2. april 2020, og er stolte over å være ett av rundt 20 selskaper i Vågan kommune som har valgt å implementere dette som verktøy for miljøledelse.

    Vi har de siste årene fokusert sterkt på innovasjon og bærekraftig miljøteknologi, og synes det var på tide å få på plass denne sertifiseringen!

    Stiftelsen Miljøfyrtårn

  • RSW-løsningen til Proff Kulde ble i 2020 publisert på nettstedet The Explorer som er en markedsplass som kobler norske bedrifter med et internasjonalt marked.

    På sikt har Proff Kulde ambisjoner om å levere sine kulde- og varmeanlegg også til internasjonale kunder.

    Innovasjon Norge - Om The Explorer

    Proff Kulde - produktomtale på The Explorer

  • Proff Kulde er én av totalt 5 bedrifter fra Vågan kommune som kan tittelere seg som Gasellebedrift 2020.

    Dagens Næringsliv har kåret landets mest fremgangsrike bedrifter siden 2003. I år delte Proff Kulde æren av å bli Gasellebedrift med 4 andre selskaper fra Vågan kommune: Havbryn AS, Lofoten Elektro AS, Northern Alpine Guides AS og Småen AS.

    Kriterier for gasellebedrifter

    • Levert godkjente regnskaper
    • Minst doblet omsetningen over fire år
    • Omsetning på over en million kroner første år
    • Positivt samlet driftsreultat
    • Unngått fallende omsetning
    • Vært aksjeselskap

    DNGaselle

  • Proff Kulde har medarbeidere med høy kompetanse på mange ulike områder. Samlet besitter våre teknikere mange tiår med erfaring på problemløsning og igangkjøring av komplekse kulde- og varmepumpeanlegg.

    Proff Kulde AS har som overordnet mål å levere kulde- og varmetekniske anlegg som har minst mulig negativ innvirkning på miljøet. Gjennom innovasjon og produktutvikling skal vi fortsette å videreutvikle våre løsninger slik av kan bidra til å dra bransjen i en riktig retning. Proff Kulde er unik på sin kompetanse rundt ulike anlegg basert på CO2 som naturlig kuldemedium og tilknyttede PLS-systemer (styresystemer).

    Vårt arbeid innebærer også å få fram en holdningsendring rundt kuldemediet CO2. Dette er med grunnlag i våre erfaringer med CO2 sammenliknet med tradisjonelle kuldemedier med tanke på effektivitetsgrad, der CO2 kan virke dårligere teoretisk. Det viser seg ofte gjennom vårt arbeid at vi blir negativt overrasket over for eksempel COP på ammoniakk-installasjoner, mens CO2 ofte virker like godt eller bedre enn på papiret. CO2 har ofte vist seg å være det beste også med tanke på energiforbruk per produsert KW kulde eller varme. (Teknisk leder Morten A. Engen)

    Proff Kulde er kommet veldig langt i sin teknologiutvikling, og det gjøres løpende forbedringer knyttet til komponenter, sammensetning av komponenter, designforbedringer, forenklinger og effektivisering av byggeprosess og videreutvikling knyttet til styringsprosesser. Vi anser arbeidet vårt for unikt og banebrytende fordi vårt anleggsdesign er en stor forenkling (opp til 40% mindre komponenter i små anlegg) uten at dette går på bekostning av virkningsgrad og energiforbruk.

  • Proff Kulde deltok på konferansen "AVSPARK Lofoten 2030 - De grønne øyene" som ble arrangert 22. oktober 2020.

    Bak De grønne øyene står Lofotkraft, Lofotrådet og Destination Lofoten. Motivasjonen for prosjektet er å ha en felles paraply for alle typer tiltak som sørger for at Lofoten blir et lavutslippssamfunn.

    Vi heier på dette lokale initiativet for å jobbe mot lavutslippssamfunnet. Lofoten trenger innovative og miljøriktige løsninger, og vi håper dette er noe som kan bidra til samarbeid og konkrete prosjekter for lokale bedrifter i årene fremover.

    De Grønne Øyene